Lviv,Ukrayna

1-Lviv Hakkında Genel Bilgiler
Lviv, Ukrayna'nın batısında yer alan ve yaklaşık bir milyon nüfusa sahip küçük ve güzel bir şehirdir. Nüfusun büyük çoğunluğu Ukraynalılardan oluşmaktadır. Para birimi Grivna(Ağustos 2016 itibariyle 1 TL=yaklaşık 9 Grivna) olan Lviv çok ucuz bir şehirdir. Hatta Lviv için şimdiye kadar gezdiğim en ucuz şehir de diyebilirim.Tarihi dokusu ve mimari yapısı ile hayran kalacağınız Lviv,büyüleyici bir atmosfere sahiptir.
Ukrayna dilinde ''Aslan'' anlamına gelen Lviv'in sembolü de aslandır. Şehrin birçok yerinde aslan heykelleri mevcuttur.
Lviv halkı, Ukraynaca dilini konuşmaktadır. Rusça da sık kullanılan diller arasındadır.
Şehirde gezerken birçok yerde Türkleri göreceksiniz. Ukrayna ile Türkiye arasında uygulanan ikili kabul anlaşmasına göre ülkeye vizesiz ve pasaportsuz bir şekilde girilebildiği için Türkler tarafından tercih edilen bir ülke.
Lviv Genel Görünüm

Lviv sokaklarında gezerken kendinizi Ortaçağ'da hissedeceksiniz. Sizi bu hisse sokacak en büyük faktör Lviv'in mimari yapısıdır. Lviv'e indiğim anda daha önce çok fazla araştırma yapmadığım için bununla ilgili pek bir duyumum olmamıştı fakat şehri gezdikçe şehrin bu yapısına hayran oldum.
Hemen her sokakta sanatını icra eden bir sokak müzisyeni gezintinizi güzel tınılarla süslendirecek ve şehri keşfetmenin o büyülü hissini yaşayacaksınız. 
Lviv Sokakları

2-Lviv Ulaşım ve Konaklama
Türk Hava Yolları ve Pegasus'un İstanbul'dan Lviv'e direkt uçuşları mevcuttur. 350-400 TL'ye gidiş dönüş bilet bulabilirsiniz. Ayrıca Ukrayna Hava Yolları ile de İstanbul'dan direkt olarak Lviv'e uçabilir ve daha uyguna bilet bulduğunuz takdirde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ben Ukrayna Hava Yollarını kullandığımda memnun kalmıştım.
Lviv Havalimanına indikten sonra şehir merkezine gitmek için taksi ya da minibüsleri tercih edebilirsiniz.Taksi ile şehir merkezine gitmek isterseniz, taksiye binmeden önce 100-150 Grivna yani 10-15 TL arasına denk gelen bir fiyat için taksici ile anlaşabilirsiniz. Bunun dışında minibüs ile şehir merkezine gitmek isterseniz yaklaşık 50 kuruşa gidebilirsiniz. Havalimanından çıktıktan sonra karşıdaki otobüs duraklarından 48 numaralı minibüse binebilir ve Rynok Meydanı'na en yakın noktada inebilirsiniz.
Lviv Havalimanı

Şehir, küçük olduğundan dolayı ulaşım araçlarını kullanmaya çok fazla ihtiyacınız olmayacaktır. Şehir merkezinde gezip görmek isteyeceğiniz yerlerin tümü yürüme mesafesindedir. Fakat taksileri de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafe için kullandığımda 13-14 TL ödemiştim. 
Gelelim konaklamaya. Daha önce de bahsettiğim gibi Lviv ucuz bir şehir. Booking üzerinden geceliği 60-100 TL arasına kalabileceğiniz güzel daireler bulabilirsiniz. Hostelde kalmak isterseniz de geceliği 15-35 TL arasına kalabileceğiniz güzel yerler bulabilirsiniz..
Lviv Tramvaylar

3-Lviv Yeme-İçme
Lviv'de gayet uygun fiyatlarla karnınızı doyurabilirsiniz. Canınız Türk kahvaltısı yapmak ister ya da çay içmek isterse Glory Cafe'ye gidebilirsiniz. 15-20 TL arasına mükemmel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Hani derler ya bir tek kuş sütü eksik diye.Türk kahvaltısı yapmak dışında da oturup dinlenmek için gidebileceğiniz güzel bir mekandır. Mekanın işletmecisi de bir Türk. İçeri girdiğinizde birçok Türk kulübünün formalarının asılı olduğunu göreceksiniz. Cafenin resmi sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz(http://theglorycafe.com).

Glory
Rynok Meydanında olan Celentano Pizza Restoranı, çok uygun fiyata karnınızı doyurabileceğiniz bir başka nokta. Pizzaları gerçekten çok leziz. Fiyatlara gelecek olursak 10-15 liraya çok rahat bir şekilde doyabilirsiniz. Pizza severlere şiddetle tavsiye edeceğim bir mekan. Mekanda pizzanızı yerken Rynok meydanını büyük bir keyifle seyredebilirsiniz.Restoranın facebook sayfasından daha fazla bilgi alabilirsiniz(https://www.facebook.com/CelentanoRistorante).

Celentano
Şimdi izlenimlerimi yazacağım restorana, Lviv'e giden her gezginin mutlaka uğramasını tavsiye ediyorum. Rynok meydanına 10-15 dakikalık bir yürüme mesafesinde olan The First Lviv Grill Restaurant hem farklı konsepti hem lezzeti hem de fiyatları ile sizi kendine hayran bırakacak kalitede. Steak restoranı olarak hizmet veren mekanda kişi başı 30-35 TL'ye tıka basa yemek yiyebilirsiniz. Ben T-Bone denemiştim, memnun da kaldım. T-Bone severlere tavsiye ederim.Mekanda baltalı,tırpanlı amcalar görürseniz şaşırmayın çünkü konsept bu. Hesap istediğinizde baltalı bir garson hesabı size getiriyor ve ufak bir görsel şov yapıyor. Restoranın resmi sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz(http://www.fest.lviv.ua/en/restaurants/meatandjustice/).

The First Grill
Canınız kahve içmek isterse,sizi, Rynok Meydanında yer alan ve dünyanın en ilginç kahvecilerinden biri olan kahvecisiyle tanıştırayım: Lviv Coffee Manufacture. Evet belki biraz iddialı bu yazdığım ama mekana gittiğinizde ne kadar da haklı olduğumu anlayacaksınız. 17.Yüzyılda açılan ve günümüze kadar hizmet vermeyi başarabilmiş bu mekan bir kahve madeni konseptinde. Aslında sadece kahve içmeye değil kahve madeni gezmeye de gideceksiniz. Bunun dışında hediyelik kahve de alabileceğiniz mekanın arka tarafından baretinizi alıp maddene iniş yapabilirsiniz. Madene indikten sonra aşağıda bulunan masalara oturup kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Mekanın en gözde ürünü olan ve ateş şovuyla sundukları kahveyi tatmanızı öneririm.
Lviv Coffee Manufacture
Gelelim bir sonraki durağımıza. Sıradaki mekanımız, yemeğini yiyip çayını kahvesini içtikten sonra gözü tatlı arayanlar için gelsin; Lviv Handmade Chocolate.
Lviv, çikolataları ile ünlü bir şehir. Şehirde her sene Mart ayında Çikolata festivali düzenlenmektedir.Bu mekan da Lviv'de yiyebileceğiniz en güzel çikolataları size sunmaktadır. Toplam 5 kat olan bu bina adeta bir çikolata müzesi gibi. Giriş katta çikolata yapan işçileri izleyebilir bir üst kata çıktığınızda da çeşit çeşit çikolataların yer aldığı sunum masalarını görebilir ve poşetinizi bu çikolatalarla dilediğiniz gibi doldurup satın alabilirsiniz.Üst katlara çıkıp masalara oturup çikolatalı kahvenizi içebilirsiniz.Mekanın resmi sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz(https://www.chocolate.lviv.ua/en/).
Lviv Handmade Chocolate


4-Lviv Gezilecek Yerler
Lviv'de gezilecek yerleri iki kısıma ayırmanızda fayda var. Birinci kısım şehir merkezine yakın ve yürüme mesafesinde olan yerler, ikinci kısım ise şehir merkezinin biraz daha dışında kalan ve gidip görebilmek için toplu taşıma araçlarına ihtiyaç duyacağınız yerlerdir. Şehir merkezine yakın olan yerleri yürüme mesafesinde olduğu için yürüyerek gezebilirsiniz. Bunun dışındaki yerlere taksi ile gitmenizi öneririm. Biz şehir dışında gezilecek yerler için bir taksi kiraladık ve tüm bu yerlere taksi ile gittik.
Rynok Meydanı
Şehir merkezinde gezmeniz gereken yerlerin başında Rynok Meydanı geliyor. Şehrin kalbi olarak tanımlayabileceğimiz ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde de yer alan Rynok Meydanı günün her saati hareketli ve kalabalık. Yaklaşık 500 yıldır şehrin merkezi noktası. Rynok meydanında bulunan belediye binasına çıkıp şehri yukarıdan izleyebilirsiniz.Meydanda, hediyelik eşya alabileceğiniz birçok mağazanın yanı sıra restoranlar,kafeler ve barlar da mevcut.
Rynok Square

Opera Binası
Opera Binası, yine şehir merkezinde olan bir diğer noktamız. Opera Binası, Lviv'in bir başka önemli ve sembolik noktalarından bir diğeri. Lviv'in mimari yüzünü de temsil ediyor. Opera binasında etkinlik takvimine bakarak bir etkinliğe katılmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Lviv Opera Binası

Potocki Sarayı
Avrupa'nın en zengin ve sayılı ailelerinden olarak kabul edilen Potockilerin yaptırdığı bu saray günümüzde Lviv'e ait sanat eserlerinin sergilendiği bir yer olarak hizmet veriyor. Şehir merkezinden yürüyerek gidebileceğiniz Potocki Sarayı,19.yüzyılda yaptırılmıştır.
Potocki Sarayı


High Castle
High Castle, tüm Lviv'i kuş bakışı olarak görebileceğiniz bir yer. Şehrin biraz dışında kalıyor. Dolayısıyla yürüyerek gidebileceğiniz bir mesafede değil. Tepeye çıkmak için normal tempoda çıktığınız takdirde 15-20 dakikalık bir tırmanış sizi bekliyor. Fakat tüm bunlara rağmen tepeye çıktığınız andan itibaren yorgunluğunuzu atabileceğiniz güzel bir manzara sizi bekliyor olacak.Buraya gitmek için şehir merkezinden bineceğiniz taksi maksimum 20 TL tutacaktır.
High Castle

Lychakiv Mezarlığı
Lychakiv Mezarlığı,halkın önemli insanlarının mezarlarının olduğu bir mezarlık. Ülkenin önde gelen sanatçıları, siyasetçilerinin,askerlerinin,yazarlarının mezarlarını görebilirsiniz.Mezarlığa giriş için öğrenci kartlarınızı gösterdiğiniz takdirde ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz. Eğer öğrenci kartınız yoksa 2-3 TL gibi bir tutar ödedikten sonra mezarlığa giriş yapabilirsiniz. Mezarlıkta birbirinden ilginç ve süslü mezar taşları bulunuyor. 15-20 TL gibi bir fiyatla şehir merkezinden buraya taksiyle gidebilirsiniz.
Lychakiv Mezarlığı

Museum Of Folk
Museum of Folk, bildiğiniz müzelerden biraz farklı. Bir açık hava müzesi. 3-4 saatinizi ayırabileceğiniz, insana dinginlik veren güzel bir yer. Müzenin içerisinde göller, ahşap evler, hayvanlar var. Müzeye giriş 7-8 TL civarında.Müzenin içerisinde at binebileceğiniz alanlar var ve 10 TL'ye 10-15 dakika boyunca rehber eşliğinde ata binebilirsiniz.
Museum of Folk


5-Lviv Eğlence-Gece Hayatı
Lviv'de eğlenmek çok ucuz. Şehirde yaşayan insanlar eğlenmeyi çok seviyor. Özellikle Cuma,Cumartesi ve Pazar günleri mekanlar tıka basa doluyor ve eğlence sabahlara kadar tüm hızıyla devam ediyor. Lviv'e gece hayatı ve eğlence amacıyla giden gezginlerin özellikle Cuma,Cumartesi ve Pazar günleri Lviv'de bulunmalarını tavsiye ederim çünkü diğer günler eğlencenin hızı düşüyor.
Lviv'de eğlenmek için birçok seçeneğiniz mevcut. İster bir parka gidip yürüyüş yapar,ister bir lunaparka gidip aksiyon dolu anlar yaşar,ister operaya gidip ruhunuzu dinlendirir,isterseniz de gece kulüplerine gidip çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz. Lunaparka gitmek için Ivan Franko parkına gidebilirsiniz. Ivan Franko parkında, ağaçların arasında yürüyüşünüzü yaptıktan sonra lunaparkında eğlenebilirsiniz. Lunaparkta bulunan aletlere binmenin bedeli 2-5 TL arasında değişiyor.Fakat lunaparkının çok modern ve büyük olduğunu söyleyemeyeceğim.
Ivan Franko
Bir futbol maçına gitmek isterseniz şehrin takımı olan Karpaty Lviv'in fikstürüne göz atmanızda fayda var. Eğer bulunduğunuz günler içinde Karpaty Lviv takımının maçı varsa taksiyle stadyuma gidip biletinizi gişelerden alabilirsiniz. Biz 9-10 TL'ye Kapalı tribünün en ön sırasından bilet almıştık. Kale arkaları hatırladığım kadarıyla 3-4 TL civarındaydı.Şehir merkezinden stadyuma taksi ile gittiğinizde 15-20 TL civarında bir tutar ödeyeceksinizdir. Biraz daha uzak mesafe olduğu için taksiye binmeden önce taksici ile fiyatta anlaşmanızı tavsiye ederim.
Lviv Arena
Gelelim gece hayatına. Sanırım birçoğunuz bir an önce bu mevzuya gelmemi beklediniz. Lviv gece hayatı tam istediğiniz gibi. Lviv gecelerinde çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz. Şehirde çok fazla gece kulübü,striptiz kulübü var ve hepsi de tıka basa dolu. Tabi hepsinin tıka basa dolu olması hepsinin de gidilebilir mekanlar olduğu anlamına gelmiyor. Gitmenizi önereceğim 3-4 mekan olacak ve eminim ki bu mekanlara gittiğinizde tavsiyelerim için bana teşekkür edeceksiniz. Ayrıca gitmemeniz gereken bir mekandan da bahsedeceğim tabi amaçlarımız farklı değilse.
Şiddetle gitmenizi tavsiye edeceğim ilk mekan Rafinad People Club. Yazımın başlarında bahsettiğim Glory Cafe'nin tam yanında bulunan Rafinad People Club, Lviv'in en güzel gece kulüplerinden bir tanesi. Mekan, Cuma ve Cumartesi akşamları tıka basa dolu olduğu için masada oturmak isterseniz gündüzden gidip rezervasyon yaptırmanızda ve masa seçmenizde fayda var. Mekanı daha çok turistler tercih ediyor bu yüzden international bir mekan.Masalarda oturmanın ekstra bir ücreti yok fakat minimum harcama bedeli diye bir tutar var. Masada oturmak isterseniz minimum 125-150 TL arasında bir tutar harcamanızı istiyorlar. Giriş ücreti olarak da 10-15 TL alıyorlar.Fakat bu tutarları görünce gözünüz korkmasın çünkü içerisi ucuz. Bir litre Jack Daniels 55-60 TL civarında. Biz masa rezerve ettik ve tüm gece boyunca bir litre viski, bir litre votka, 6-7 tane su, 2 tane içki kokteyli, 1 adet meyve tabağı ve 2-3 adet kola içtiğimiz mekanda 200 TL'ye yakın bir hesap ödemiştik. Fakat masaların olduğu bölümde çok fazla hareket yok. Hareket istediğiniz zamanlar dans pistine gidebilirsiniz. Mekanda, mekanla anlaşmalı olarak çalışan kızlar mevcut. Bunları hal ve hareketlerinden tanıyacaksınız. Genellikle sizinle sohbet etmeye çalışır, masanıza oturur, içkisini içer ve biraz sohbet ettikten sonra sizinle pazarlık etmeye başlar. Bu yüzden sizinle her sohbet eden kıza cömert olmayın. Erkekten çok kızların olduğu bir gece kulübü. 6-7 kızın masa kapatıp eğlendiğine şahit olabilirsiniz.Tabi mekanın strip club kısmında durum biraz daha farklı. Strip club kısmına geçmek isterseniz onun için de bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. 50 Grivna gibi bir tutara strip club kısmına geçebilir gecenize orada devam edebilirsiniz. Strip club kısmında oturduğunuzda dansçı kızlar yanınıza gelip size özel dans şov yapmak isteyecektir belli bir ücret karşılığında, kabul etmemenizi öneririm çünkü yapacağı dans şovu için kaç para isteyeceğini bilmiyorsunuz. İlla özel dans şovu istiyorsanız strip club kısmındaki menüler Türkçeye çevrilmiş. Bu menülerden özel dans şovlarını inceleyebilir ve fiyatlarına bakabilirsiniz. Mekanın resmi sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz(http://www.rafinad-club.com/).
Tavsiye edeceğim diğer gece kulübü; Fashion Club. Fashion Club, Lviv'de bulunan en lüks gece kulübü. Bu yüzden fiyatları diğerlerine göre daha pahalı. Fashion Club'ta da masada oturmak isterseniz 200-250 TL arasında bir tutar harcamanızı istiyorlar ve menüdeki fiyatlar da diğer mekanlara göre daha yüksek. Fashion Club, Rafinad People Club'ın hemen hemen iki katı pahalılığında. Fashion Club, yalnızca gece kulübü olarak değil aynı zamanda cafe ve restoran olarak da hizmet veriyor. Eğer buraya gidecekseniz giyiminize biraz daha önem vermenizde fayda var. Litrelik Jack Daniels sipariş etmek istediğinizde 150 TL'ye yakın bir tutar ödemeniz gerekiyor ki aynısını Rafinad People Club'ta 55-60 TL'ye alabilirsiniz. Diğer clublardan farkı bir giriş ücreti istememişlerdi.Eğer tek bir gece kulübüne gitme durumunuz varsa ve Rafinad People mı yoksa Fashion Club mı diye düşünürseniz ben size Rafinad People Club'ı öneririm. Mekanın resmi sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz(
http://fashion-club.in/en/).
Önereceğim diğer bir gece kulübü ise Metro Club. İşletmecisi bir Türk olan Metro Club, fiyat olarak cazip durumda. Girişte 15 TL civarında bir giriş ücreti alıyorlar. Mekanda çok fazla Türk ve Arap uyruklu erkek var. Özellikle Arap uyruklu erkeklerin, çevrelerindeki kızlara olan tutumu gerçekten rahatsız edici düzeyde. Metro Club, yukarıda bahsettiğim Rafinad ve Fashion Club'a göre daha fazla erkeğin olduğu bir mekan. Mekanda, paralı olarak çalışan kızların da sayısı bir hayli fazla. Yanınıza gelip sizinle sohbet edip direkt olarak size niyetlerini ve istedikleri fiyatı söylüyorlar. Bu yüzden bu mekanı tercih edenlerin birçoğu buraya ilk olarak eğlence amacıyla gelmiyor. Mekanın dans pisti diğer mekanlara göre daha büyük. Mekanda eğlenirken çokça Türk şarkılarını duyacaksınız. Mekanın resmi sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz(
http://www.metroclub.com.ua/).
Metro Club
Gece kulüplerinin dışında şehirde önereceğim çok güzel bir mekan var; Beer Theatre. Rynok meydanında bulunan bu mekan Lviv'e gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. İnanın benim en keyif aldığım yerlerin başında Beer Theatre geliyor.
Biralarının güzelliği dışında mekanda Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri çok güzel bir müzikal şölen oluyor. Ayrıca hediyelik eşya da satın alabileceğiniz mekanla ilgili görüntüleri izlediğinizde ne kadar haklı olduğumu göreceksiniz.





6-Lviv Notları

  • Lviv için 3-4 gün yetecektir.
  • Lviv Havalimanında görevli memurlar, eğer ilk yurtdışı seyahatiniz ise sizi özel bir odaya çekiyor. Buradaki amaç sizden rüşvet almak. Bu yüzden yanınızda mutlaka küçük banknotlar taşımanızı öneririm.
  • Şehrin birçok noktasında döviz bürosu var. Fakat TL ile gitmeyin.
  • Lviv halkı, İngilizce konusunda ne yazık ki çok fazla bilgili değiller. Bu yüzden biraz zorlanabilirsiniz.
  • Güvenli ve hareketli bir şehir.
  • Genel puanım 10 üzerinden 8.
Güzel İnsanlarla Bir Hatıra

Popüler Yayınlar