Tiflis,Gürcistan

1-Tiflis Hakkında Genel Bilgiler
Tiflis,yaklaşık bir buçuk milyon nüfusu ile komşu ülke Gürcistan'ın başkentidir.Para birimi GEL olan Gürcistan, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ayrıca yalnızca yeni kimlik kartı ile de Gürcistan'a giriş yapılabiliyor.(Ocak 2018 itibariyle 1 GEL yaklaşık olarak 1,5 TL) 
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Tiflis, Gürcistan'ın en büyük şehridir.
Kura Nehri'nin böldüğü Tiflis, haftasonu kaçamağı için güzel bir tercih.
Tiflis Genel Görünüm

Tiflis hareketli ve güzel bir şehir. Nüfusunun büyük çoğunluğu Gürcülerden oluşuyor.
Tiflis'i gezerken Hem Sovyet hem de Avrupa mimarisinden izler bulacaksınız. Sokaklar oldukça geniş ve hem araç hem de insan trafiği oldukça yoğun. Tiflis'in büyük ve kalabalık caddelerinde yürürken iyi ki gelmişim bu şehre diyeceğinizden eminim.
Tiflis Sokakları

Sigara,alkol gibi ürünler ülkemize göre çok ucuz. 3-4 liraya Heineken, 5-6 liraya Marlboro alabilirsiniz. Bunun dışında cafe ve restaurantlar da Türkiye'ye göre ucuz. 6-7 liraya sağlam bir kahvaltı yapabilirsiniz. Akşam yemeği için ise 15-20 liraya yakın bir tutarla karnınızı doyurabilirsiniz.
1 GEL=1,5 TL (Ocak 2018 itibariyle)

2-Tiflis Ulaşım ve Konaklama
Türk Hava Yolları ile İstanbul'dan Tiflis'e direkt uçuşlar mevcuttur.Ortalama 350-400 TL'ye gidiş dönüş bilet bulabilirsiniz. Ben, THY ile 360 TL'ye gidiş dönüş (Atatürk gidiş-Sabiha dönüş) bilet aldım seyahatimden 10 gün önce. 
İstanbul'dan otobüs ile de direkt olarak Tiflis'e gidebilirsiniz. Otobüs fiyatları yaklaşık 200 TL ve yolculuk yaklaşık 24 saat sürüyor.

Kimlikle çıkış yapmak için ekstra hiçbir işlem yapmanıza gerek yok. Çıkış pulunuzu alıp pasaport kontrol noktasına gidiyorsunuz ve pasaport kontrol noktasında size ufak bir kağıt veriliyor ve bu kağıt sizin geçici pasaportunuz oluyor. 
Bu kağıdı geziniz boyunca yanınızdan ayırmamanız gerekiyor.

Tiflis Havalimanı oldukça küçük fakat modern. Havalimanına bakıp şehir hakkında ön yargıya düşmeyin. Ayrıca pasaport kontroldeki memurlar, Ukrayna'daki gibi sorun çıkartmıyorlar. Fakat siz yine de dönüş bilet çıktınızı,otel çıktınızı yanınızda bulundurun.


Tiflis Havalimanına indikten sonra taksiciler sizi karşılayacaktır ve bir çoğu da kazık atmaya çalışacaktır. Şehir merkezine gitmek için taksi kullanmanıza gerek yok.

Havalimanından çıktıktan sonra sağ tarafa doğru 100 metre ilerlediğinizde otobüs durağını göreceksiniz. Buradan 37 numaralı otobüsle (75 kuruş) şehir merkezine (Liberty Square-Freedom Square) gidebilirsiniz. Ben şehir merkezine giderken otobüs ile gittim fakat şehir merkezinden Havalimanına gelmek için taksi tutmak zorunda kaldım. Şehir merkezinden havalimanına yaklaşık 25 liraya gelebilirsiniz.
Tiflis Havalimanı-Otobüs Durağı


Bunun dışında şehir içi ulaşım için de taksi kullanmanıza gerek yok çünkü gezilecek yerlerin tümü birbirine çok yakın. Şehir merkezi dışında kalan yerlere de metro (1 TL) ile gidebilirsiniz.
Metro Sanatı

Tiflis'te konaklama seçenekleri oldukça fazla. Merkezi konumda, modern bir apartman dairesini geceliğini 100-150 TL'den kiralayabilirsiniz. Merkezi konumda bir hostelde kalmak isterseniz ise 20-40 TL'ye bulabilirsiniz.
Şehi merkezinden bir daire örneği.




3-Tiflis Yeme-İçme
Tiflis'te karnınızı doyurmak için çok fazla para harcamanıza gerek yok. Ortalama 6-7 liraya sağlam bir kahvaltı yapabilir 15-20 liraya da akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Mutfak kültürlerinde Türk mutfağından esintiler bulabilirsiniz. Yemek konusunda hassas olan ve Türk mutfağı dışında seçici olup çoğu gezilerinde aç kalanlar Tiflis'te bu sorunu yaşamayacak.
1 GEL=1,5 TL (Ocak 2018)
Tiflis'te mutlaka yemeniz gereken birkaç yemek var. Bunlardan birisi Haçapuri. Bizim pidemize benziyor fakat yeme şekli biraz farklı. Bizdeki pide mantığıyla aynı değil. Öncelikle karıştırıyorsunuz pidenin orta kısmını. İyice karıştırdıktan sonra da pidenin baş kısımlarını elinizle bölüp yumurta yer gibi banıyorsunuz ekmeğinizi.
Haçapuri (Ortalama 12-15 lira)

Tatmanız gereken diğer lezzet Hinkal. Bu da bizim mantımıza benziyor. Yalnızca daha büyüğü. Bir avuç büyüklüğünde her bir tanesi.Bir porsiyonda ise 5 adet oluyor. Porsiyona, minimum 5 adet olacak şekilde dilediğiniz kadar ekletebilirsiniz. Adeti yaklaşık 3 TL'ydi.
Hinkal (Ortalama 14-18 lira)


Tiflis'te gidebileceğiniz güzel restaurantlar var. Yöresel yemeklerin hemen hemen tümünü bulabileceğiniz bir restaurant var ki gayet tatmin edici. Şehir merkezindeki ''I Love Tbilisi'' yazısının hemen arkasındaki restaurant. Biz burada 2 çorba, 2 Haçapuri pidesi, 6 adetlik mantı, 3 bira ve 2 kolaya 60 GEL (90 TL) ödemiştik.



Eğer canınız fast food ya da Türk yemeği çekerse de Agmashenebeli Caddesi'ne gitmeniz gerekecek. Agmashenebeli Caddesi'nde birçok Türk lokantası ve kocaman bir MCDonald's var. Türk lokantalarında yaklaşık 20 TL'ye karnınızı doyurabilirsiniz. McDonald's menüleri ise 15-25 TL arasında değişiyor.

4-Tiflis Gezilecek Yerler
Tiflis'te gezilecek yerler birbirine çok yakın. Bu yüzden gezilecek yerleri yürüyerek bitirebilirsiniz. Belki şehir merkezine biraz uzak kalan Agmashenebeli Caddesi için metroya binebilir Sameba Katedrali için taksi tutabilirsiniz.

Narikala
Tiflis şehrinin savunması için 4. yüzyılda yapılmıştır.
Narikala


Narikala, Tiflis şehrine kuşbakışı bakmak için güzel bir adres. Özellikle akşam çıktığınızda Tiflis'in ışıkları sizi büyüleyecek. Bir şehre tepeden bakmak, gezdiğiniz, yürüdüğünüz sokakları tepeden görmek şehrin bütününü okumanızı kolaylaştırır.
Narikala'adan Tiflis manzarası

Narikala'ya, yürüyerek ya da teleferikler ile çıkmak mümkündür. Fakat teleferik ile çıktığınızda şehrin üstünde büyüleyici bir yolculuk yapma imkanınız oluyor. Bu yüzden teleferik ile çıkmanızı öneririm. Teleferik ücreti çıkış-iniş kişi başı 7,5 TL ve teleferikler akşam 22:00'ye kadar hizmet veriyor. 

Sameba Katedrali
Tiflis'in ve Gürcistan'ın en büyük katedrali. Aynı anda 15 bin kişi ibadet edebilecek şekilde tasarlanan Sameba Katedarli, 2004 yılında tamamlanmıştır. Şehrin hemen her yerinden görülebilecek büyüklüktedir.
Sameba Katedrali


Sameba Katedrali'nde vaftiz törenine denk geldik. Benim için oldukça farklı bir deneyimdi.
Vaftiz

Bridge Of Peace
Tiflis'in sembol yapılarından biri olan Bridge Of Peace, 2010 yılında açıldı. Yalnızca yayalara hizmet veren köprünün karşısına geçtiğinizde Narikala'ya çıkan teleferiklere gidebilirsiniz.
Bridge Of Peace

Liberty Square veya Freedom Square
Rus İmparatorluğu döneminde Erivan Meydanı, SSCB döneminde ise Lenin Meydanı olarak geçen Liberty Square, şehrin en hareketli caddelerinden biri olan Rustaveli Bulvarı'nın başında bulunmaktadır.
Meydandan, şehir merkezine yani ''I Love Tbilisi'' yazısının bulunduğu yere yürüyerek gidebilirsiniz. Hediyelik alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkan da bu yol üzerinde ve yürümesi hayli zevkli bir yol.
Meydan'da bir de MADO var. Türk tatlılarını özlediyseniz uğramanızı tavsiye ederim.
Liberty Square - Freedom Square


Yakın zamanda Gül Devrimi'nin gerçekleştiği Gürcistan'da halk hareketleri de bu meydanda başlamıştı. Meydan bu yüzden de tarihi bir misyona sahip.
Gül Devrimi esnasında toplanan halk

Kartlis Deda
Narikala Tepesi'nin hemen yanında bulunan Kartlis Deda, Tiflis'in sembolüdür. Bir diğer adı da The Mother of Georgia'dır.Bir elinde şarap vardır dosta ikram etmek için diğer elinde kılıç vardır düşmana kaldırmak için. 
Kartlis Deda

Metekhi Kilisesi
Metekhi Kilisesi, Kura nehrinin kenarında bulunur.
Metekhi Kilisesi
Metekhi Kilisesi, şehir merkezini izlemek için de güzel bir duraktır. 





Rustaveli Bulvarı
Tiflis'in en hareketli caddelerinden biridir. Gürcü şair Şota Rustaveli'nin adını alan Rustaveli Caddesi üzerinde birçok tanınmış marka, sokak satıcıları vardır. Ufak tefek hediyelik eşyalarınızı buradan alabilirsiniz.
Rustaveli Bulvarı
Rustaveli Bulvarı, Özgürlük Meydanı ile başlar ve yaklaşık 1.5 kilometre boyunca devam eder. Bu yol üzerinde yürüyüş yapmadan Tiflis'ten dönmeyin.

Rustaveli Caddesinden Özgürlük Meydanı görüntüsü



Agmashenebeli Caddesi
Rustaveli Bulvarı gibi şehrin en hareketli caddelerinden biridir. Birçok Türk markasını (FLO,LCW) bu caddede görebilir ve Türk restorantlarında karnınızı doyurabilirsiniz. Cadde, tipik Sovyet mimarisini hatırlatırken etrafındaki binalar Avrupa mimarisini hatırlatıyor.
Agmashenebeli Caddesi
Marjanishvili Metro Durağında inerek Agmashenebeli Caddesi'ne gidebilirsiniz.
Agmashenebeli Caddesi

Juma Camisi
Tislif'teki tek camidir. Cami içerisinde iki farklı minber vardır. Sunni ve Şii Müslümanların aynı anda ibadet edebildiği bir camidir.
Juma Camisi


5-Tiflis Eğlence-Gece Hayatı
Tiflis'te Bridge of Peace yani Barış Köprüsü'nün karşısındaki Tiflis Parkı'nda yürüyüş yapabilir, sokak çalgıcılarını dinleyebilir, parkta vakit geçirebilirsiniz.
Tiflis Parkı



Shardeni Street üzerinde bulunan mekanlarda da eğlenebilir, geceyi buralarda geçirebilirsiniz. Mekanlar pahalı değil. Gönül rahatlığıyla girebilirsiniz.
Shardeni Street
Daha hızlı bir gece hayatı isterseniz de şehirdeki gece kulüblerine gidebilirsiniz. Fakat striptiz kulüplerin tehlikeli olduğunu unutmayın. Bu yüzden gitmenizi tavsiye etmem.
Biz herhangi bir gece kulübüne ya da striptiz kulübe gitmedik fakat araştırdığımız kadarıyla Bassiani, gece kulübü olarak en ideal mekanmış. Bassiani mekanının web sitesine girip detaylı bilgi alabilirsiniz(https://bassiani.com/).




6-Tiflis Notları

  • Tiflis için 2-3 günlük bir süre sizin için yeterli olacaktır. 
  • Tiflis'e vizesiz hatta pasaportsuz gidebilirsiniz. Yeni kimlik olmak şartıyla.
  • Şehirde TL'yi bozdurabileceğiniz birçok ofis var. Özellikle Agmashenebeli Caddesinde.
  • Şehir genel olarak hareketli.
  • Güvenli bir şehir.
  • Genel puanım 10 üzerinden 6,5

Popüler Yayınlar